Posted on

Rörmokare – en av fem lovande framtidsyrken i Stockholm

När man ska välja vilken väg man ska gå i yrkeslivet finns det mycket att tänka på. En viktig sak att ha i åtanke är dock hur efterfrågan ser ut – finns goda möjligheter att få jobb? Rörmokare och lärare är två bristyrken som varit på tapeten ett tag och ser ut att vara det även fortsättningsvis men det finns även andra yrken där det ser ut att bli enkelt att få jobb dom kommande åren.

Undersköterska

Undersköterskorna är verksamma inom flera olika områden i vårdbranschen och det är kanske inte direkt någon nyhet att dom är alldeles för få. Dom behövs överallt – på sjukhus, på vårdcentraler, inom äldreomsorgen och inom hemtjänsten. För många insatser krävs en undersköterskeutbildning och har man tidigare läst till exempel vård och omsorg eller barn och fritid på gymnasiet kan man validera till ”uska” på bara några månader.

Rörmokare

Rörmokare är ett praktiskt yrke som fyller många viktiga funktioner. Här råder stor brist och har gjort det i många år. Många äldre i branschen har eller ska gå i pension och färre väljer att utbilda sig. För den som inte vill lägga tid och energi på att vidareutbilda sig efter gymnasiet är rörmokare ett utmärkt yrke eftersom man kan börja jobba som lärling direkt när man tagit studenten. Efter några år blir man certifierad och kan jobba på egen hand, antingen som egen företagare eller som anställd.

Apotekare

Även för apotekare råder liten konkurrens om jobben för den som är nyexaminerad. Precis som med professionella rörmokare beror det till stor del på många pensionsavgångar och färre nyutbildade. Som apotekare spelar man en viktig roll i apoteksbranschen där man ofta fyller specialistfunktioner inom olika områden. Till exempel så jobbar man med utbildning av övrig personal samt dagliga möten med kunderna.

Civilingenjör

För den som väljer att utbilda sig till civilingenjör väntar visserligen många år i skolbänken men också en säker yrkesframtid. Som civilingenjör kan man arbeta inom en mängd olika områden inom både privat och offentlig sektor. Man kan jobba för stora eller små företag och det kan handla om alltifrån att bygga broar till att utveckla nya kommunikationssätt. Den som avlagt en examen kan inte bara skryta med en akademisk yrkesexamen utan även en ganska rejäl lön.

Lärare

I stort sett i hela Sverige råder det stor brist på lärare. Detta gäller både i grundskola, mellanstadium, högstadium och gymnasium. Kanske är det den långa utbildningen som skrämmer många men är man intresserad av att utbilda sig till lärare så ska man inte tveka. Man kan ganska enkelt få jobb var som helst i landet oavsett om man vill jobba med barn eller ungdomar. Det är ett pedagogiskt och givande yrke på många sätt och en bra väg att gå för den som brinner för utbildning.

Oavsett om det är det praktiska yrket som rörmokare eller det lite mer stillsamma som apotekare som lockar mest är det värt att kolla extra efter bristyrken när man funderar på vad man vill jobba med. För en säker framtid är det inte säkert att det är värt att satsa på sitt absoluta drömyrke eftersom man trots utbildning kan riskera att stå utan jobba när man är färdig.