Posted on

Badrumsrenovering är en tuff bransch

Det har uppdagats på de senaste åren efter att RUT-vågen lagt sig att det är väldigt många företag som erbjuder hemstädning som har svårt att gå runt på marknaden idag. Det är så många företag som också erbjuder hemstädning som tar skamligt låga priser och konkurrerar ut dom som vill jobba schysst mot sina anställda och ha kollektiv avtal.

GPs stickprov
GP har gjort en hel del stickprov och dessa har visat sig att det är extremt många företag som erbjuder hemstädning som inte alls bryr sig om sina anställda och deras villkor. Det går inte att konkurrera med dom priserna tyvärr och när GP pratade med ett företag inom hemstädning säger de att de håller på att kolla på annat att göra istället eller helt enkelt att lägga ner företaget. Detta företag tar ut ett timpris på 184 kronor på sina tjänster efter det att RUTavdraget räknats bort.
Företaget inom hemstädning som GP har pratat med vill verkligen jobba helt vitt och inte dra in några svarta pengar men då blir det tyvärr så att dom inte klarar det ekonomiska läget. Att inte ha kollektiva avtal och betala ut slavsummor till de anställda är heller inget dom tänker göra då så lite som 90 kronor i timmen i lön är befängt men det är de summorna som folk kommer undan med idag inom hemstädning och andra tjänsteyrken.

Företaget tycker även att det inte ska vara någon rangordning på olika yrken. Även om man inte har ett högutbildat jobb och jobbar inom hemstädning så måste man kunna ha ett drägligt liv med riktigt betalt.

Stockholm är värre
Man har sett att i Stockholm finns det ännu värre priser inom hemstädning. Lars-Sture Johansson som jobbar på facket inom kommunal har sett att det suttit upp lappar på olika sätllen att hemstädning erbjuds för så lite som 110 kronor efter rut.
Man ber verkligen folk som ska anlita hemstädning att fråga sitt företag om de anställdas arbetsvillkor. Att betala ett för billigt pris på bekostnad av andras levnadsstandard är inte etiskt alls. Man ska fråga de som utför din hemstädning och rörmokare ingår i visssa försäkringar som finns, om de anställda får pension, finns det en godkänd f-skattsedel och har de kollektiva avtal?

Hur gjordes provet
Provet som GP gjorde gick till så att de frågade 60 företag inom hemstädning om deras arbetssituation och det var bara 20 som svarade.
Det är många oseriösa företag där ute på marknaden inom hemstädning och genom att göra olika stickprov så kan man mäta hur företagen ligger till i hantering av anställda, löner, skötsel osv. Detta stickprov var oroväckande och GP vädjar nu till personer som anlitar hemstädning att verkligen vara noga med vilket företag de anlitar.