Posted on

Det här får du göra själv kring VVS

Husets hjärta

Köket må vara husets hjärta men VVS-systemet är dess blodomlopp. Utan värme, ventilation och sanitet skulle dom flesta inte klara sig många dagar. Något som många däremot inte har kunskaper om är vad man får göra själv och inte när det kommer till just VVS. Vissa saker får man faktiskt göra själv om man kan utföra det på ett korrekt sätt men för vissa saker krävs en utbildad och yrkesskicklig rörmokare.

Saker man kan göra själv gällande värme

Direktverkande el finns i många gamla bostäder och är något som många väljer att byta ut, främst för att det är en ganska dyr uppvärmningsmetod. Bergvärme, värmepump och kaminer är vanliga värmekällor i mer moderna bostäder och det finns här vissa saker man kan göra utan att behöva anlita en rörmokare. För den som vill lägga in golvvärme kan man göra detta själv i dom fall den är vattenburen och icke-elektrisk. Det krävs även att den har en spänning på max 50 V. En kamin kan man också installera på egen hand men det kan vara bra att veta att man behöver bygglov för detta. För andra system krävs kort och gott en rörmokare som kan utföra installationen, så som för värmepump och bergvärme.

Enklare arbeten inom ventilation

Ventilation är nödvändigt för alla typer av bostäder, både för människan och husets välmående. Ventilationssystemet behöver ofta ändas i samband med att man byter värmekälla och här får man enbart byta tilluftsventilera på egen hand. För att ändra systemet krävs bygglov och det är klokt att anlita en rörmokare eftersom ombyggnationen sedan kräver en kontroll.

Tillåtna åtgärder inom sanitet

Sanitet är det som finns i badrum och innefattar bland annat handfat, wc och bad. Här är det tillåtet att själv byta samtliga produkter men man får däremot inte dra om några rör eller ledningar på egen hand. För mer avancerade åtgärder i våtrumsutrymmen är det extra viktigt att man anlitar en rörmokare eftersom fel och brister snabbt kan resultera i omfattande vattenskador. Det är helt enkelt bättre att alltid vara på den säkra sidan.

VVS omfattar många olika delar av en bostads olika funktioner och är av naturliga skäl inget man bör mixtra med på egen hand. Enkla åtgärder kan man göra om man känner att man har rätt kunskaper men i dom fall man är osäker är det bättre att leja bort jobbet till en rörmokare. Fungerade och hela system en förutsättning för att man ska kunna leva och bo i dagens moderna samhälle.

För akuta VVS-jobb, kontakta https://rörmokarengöteborg.se