Posted on

Rörmokare & Vanliga jobb inom VVS

VVS står för vatten, värme och sanitet och för den som är intresserad av det finns många yrken att välja mellan, om man känner sig manad att jobba i branschen. Jobba som rörmokare, säljare eller kanske lärare? Oavsett vilket som intresserar dig mest finns det goda chanser till jobb i stort sett var som helst. Utbilda dig redan vid gymnasiet eller läs en utbildning senare i livet, det har ingen större betydelse.

Rörmokare
Idag heter det egentligen VVS-montör men dom allra flesta säger fortfarande rörmokare, och vet då att man menar en yrkesman som jobbar med just rör, ledningar och olika typer av installationer. Det handlar om arbeten så som att montera rör, varmvattenberedare, värmepumpar, element och så vidare och arbetsuppgifterna utförs både hemma hos privatpersoner och i offentliga miljöer så som sjukhus. För att kunna arbeta som rörmokare krävs gymnasieutbildning vid VVS-och fastighetsprogrammet samt en utbildningsperiod hos ett företag i två år innan man kan ansöka och branschcertifikat.

Säljare
Dom flesta som renoverar till exempel badrum eller kök besöker någon gång under processens gång en VVS-butik. Här kan man köpa blandare, kopplingar, slangar och mycket mer, och vill man jobba med VVS på ett helt annat sätt än en rörmokare kan man istället vara den som säljer produkterna. Både privatpersoner och hantverkare brukar handla i den här typen av butiker, och som säljare fungerar man som hjälp och rådgivare för att hitta smarta lösningar som passar för alla typer av kunder. För detta behövs i regel ingen särskild utbildning men det är en klar fördel om man åtminstone gått ut gymnasiet.

Yrkeslärare
Att jobba som lärare kanske inte har en direkt koppling till VVS-branschen men för den som har lång erfarenhet av yrket och känner sig sugen att prova på något nytt kan yrkeslärare inom ämnet vara en idé. Det är stor brist på bland annat rörmokare och den som jobbat en lång tid är perfekt för att lära upp nya potentiella kollegor. Det finns möjlighet att jobba både på gymnasieskola eller yrkeshögskola för att utbilda nya personer inom VVS.

Förutom dom ovan nämna yrkesrollerna finns även en mängd andra jobb inom just VVS, bland annat projektledare eller arbetsledare, ingenjör eller som egen företagare. Utbildning finns både på gymnasiet och som vidareutbildning för den som verkligen vill satsa på ett bra och välbetalt jobb, och det brukar inte vara några problem att hitta arbetsgivare. Framtiden är även den säker i branschen och skulle man på senare år vilja sadla om kan man alltid jobba som yrkeslärare.